Szeptemberi határidő -családi pótlék ügyintézés főiskolás, egyetemista gyermek esetén

Gyakori kérdés a szülők részéről, hogy az egyetemen, főiskolán tanuló gyermek után jár-e családi pótlék. A válasz pedig minden esetben az, hogy nem.  Sem a nyári szünetre, sem később. Ugyanakkor a főiskolás, egyetemista gyermek  figyelembe vehető a családi pótlék összegének megállapításakor, ezért ha a családban több gyermeket nevelnek, beleszámít a családban nevelt gyermekek létszámába.

Példa: ha egy családban két gyermeket nevelnek, akik közül az egyik középiskolában tanul, a másik pedig egyetemen, akkor a család 12.200.Ft helyett havi 13.200.-Ft családi pótlékot kap, illetve a személyi jövedelemadó előleg megállapításakor nem havi 10.000.-Ft kedvezményt tud igénybe venni, hanem 12.500.-Ft-ot. Három vagy több gyermekes családok esetében a két összeg közti különbség még nagyobb.

A családi kedvezmény a családi pótlékra jogosult gyermekek után jár. Az érettségi után – július 1-től – az érettségizett diákok szüleinek módosítani kellett a korábban leadott családi adókedvezmény nyilatkozatukat, illetve ha van a családban kisebb gyermek, akkor kevesebb családi pótlékot folyósítottak részükre.

Közeleg szeptember, az iskolakezdés és az egyetemre készülő gyermekek beiratkozása, amikor a szülőknek újra „dolguk” van az Államkincstárnál a magasabb összegű családi pótlék folyósításának igénylése miatt, illetve a munkáltatójuknál családi adókedvezmény nyilatkozat módosítása miatt.

A középfokú tanulmányok befejezése és a hallgatói jogviszony keletkezése közötti időtartamra – július és augusztus – a családi pótlékra, illetve családi adókedvezményre jogosító kisebb testvér esetén alacsonyabb családi pótlék, illetve adókedvezmény volt  igénybe vehető.  Szeptemberben, amikor a családban élő egyetemista már megszerezte az igazolást a hallgatói jogviszonyáról, akkor a szülők igényelhetik a másik gyermek, illetve gyermekek után a magasabb összegű családi pótlékot, valamint a családi adókedvezményt. Az államkincstár az igénylést követő kifizetéskor rendezi a kéthavi különbséget, illetve az adóelőleg megállapításakor visszamenőleg rendezni tudja a munkáltató, vagyis kevesebb adóelőleg fog levonni a szeptemberi bérszámfejtés során.

Az ügyintézésre csak a szeptember hónap áll a családok rendelkezésére, mivel a családi pótlék visszamenőleg csak két hónapra igényelhető. Ha nincs emelő tényezővel növelt családi pótlék, akkor nem lehet a magasabb összegű családi adókedvezményt sem igénybe venni, tehát jelentős összegtől eshet el aki elmulasztja a szeptemberi ügyintézést.

Az igényt a Kormányhivataloknál, járási hivataloknál személyesen, illetve postai úton, vagy akár Ügyfélkapun is be lehet nyújtani a „Kérelem családi pótlék megállapítására” nyomtatványon, ahol a családban élő összes gyermeket fel kell tüntetni. A kérelemhez csatolni kell a gyermek hallhatói jogviszonyáról az igazolást. A családi adókedvezmény módosításához pedig a „Családi adókedvezmény nyilatkozat 2016” elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni, illetve eljuttatni a kedvezményt igénybe vevő szülő munkahelyére.

 

Hozzászólások

  1. Tisztelt Szakértő,
    mi a helyzet abban az esetben, ha a gyermek elvégezte a 4. évfolyamot, de egy érettségiköteles tantárgyból megbukott- augusztusi pótvizsgára kötelezték. A többi tantárgyból leérettségizett, de csak egy kivonatot kapott (A4 lapot) és majd a sikeres pótvizsga után november hónapban fog leérettségizni és megkapni az érettségi bizonyítványt?
    Gondolom nem én vagyok az egyetlen akinek ez a gondje, de mindehol a sikeres érettségizőkről irnak.

    köszönettel : Kiss Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét.