Foglalkoztatói igazolás csak elektronikus úton 2017-től

Kis lépés az OEP-nek, de hatalmas ugrás az emberiségnek az elektronikus ügyintézésben!

Több éve már az egészségbiztosítási pénztár (OEP) a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatótól csak az OEP honlapján közzétett számítógépes programmal (ÁNYK) kitöltött kérelmeket fogadja el. Az így elkészített dokumentumokat elektronikusan beküldhetjük, vagy a kinyomtatott példányokat aláírva postán, vagy személyesen is eljuttathatjuk az egészségbiztosító ügyintézőinek.

2017 január 1-től azonban a megfelelő dokumentumok beküldésének lehetőségeit leszűkíti az egészségbiztosítási pénztár (derült ki a legutóbbi törvénymódosításból): már csak az elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) beküldött kérelmeket fogja elbírálni a regionális kormányhivatal egészségbiztosítási főosztálya.

Előnye: a gyorsabb ügyintézés – reményeink szerint a több napos, akár hetekben mérhető ügyintézési idő lerövidül.
Hátránya: akik nem figyelik a jogszabályváltozásokat és nem rendelkeznek a határidőig ügyfélkapus regisztrációval, a kérelmeiket nem fogja elfogadni a pénztár.

Amire szükség van:

Javasoljuk a feltételek mielőbbi biztosítását, a regisztrációs folyamatokkal kapcsolatosan is 1-2 hetes ügyintézési idővel kell számolni.

 

Hozzászólások

 1. Nem világos számomra, hogy 2017. 01.01-től ugyan ez a foglalkoztatói igazolás használható-e, vagy mint hirdették az ONYF honlapjáról kell letölteni. Jelenleg nincs ilyen nyomtatvány az onyf nyomtatványai között.
  További kérdésem, hogy az aki 2016. december 28-tól táppénzen van milyen nyomtatványon küldje be az igényét. Így nem tartható az 5 nap.
  Köszönöm a segítséget.

  1. Az eddig használt nyomtatványokon lehet igénylést beadni az ellátásokra. Egyenlőre maradnak a nyomtatványok, akinek van már regisztrációja az ugyanúgy küldheti a foglalkoztatóit,mint eddig. Én is adtam be tegnap, be is fogadták,meg is kaptam az értesítést.

   1. Üdv. A regisztrációs linket lenne szíves megosztani? KFTvagyok, és annak nevében szeretnék regisztrálni. Előre köszönöm!
    S.Renáta

    1. Kedves Renáta!

     Ezen a linken megtalál minden lényeges információt és leírást, valamint a regisztrációs laphoz és az ahhoz tartozó kitöltési útmutatóhoz is linkeket.

     Üdvözlettel:
     Zsombor

  2. Kedves Tilliné Rozovits Mária!

   Egyelőre ugyan azt a nyomtatványt tudja használni, mint eddig.

   A regisztráció határidejét megváltoztatták 2017 nyarára.

   Üdvözlettel:

   Mondi Zsombor

   1. A regisztrációs lapot akkor is be kell küldeni, ha a saját ügyfélkapun keresztül küldi az egyéni vállalkozó saját magának?

 2. Tisztelt Cim!
  Szeretném kérdezni,hogy mikortól kell elektronikusan beküldeni pld. a táppénzes papírt.
  2017,junius 1 vagy 2017 julius 1,
  Köszönöm.
  Kiss Virág

  1. Kedves Virág!

   Postai úton csak 2017.06.30-ig tudják benyújtani a kérelmeket, 2017.07.01-től már csak elektronikusan benyújtva fogadja el a Kormányhivatal.

   Üdvözlettel:
   Zsombor

 3. Tisztelt Cím!

  Szeretnék csatolni születési anyakönyvi kivonatot illetőleg Gyed igéynbejelentést, de hibát jelez a csatolásnál.
  Mi lehet a probléma?
  (már frissítettem a nyomtatványt, Ányk a legfrissebb, az állomány nem túl nagy! ….??)

  Köszönöm.
  Hollár Edit

  1. Kedves Hollár Edit!

   Ilyen problémával még nem találkoztunk és a leírtak alapján arra tudok csak gondolni, hogy technikai jellegű a hiba. Legyen kedves felhívni a a NAV telefonos ügyfélszolgálatát: +36 (40) 42-42-42 és a 3-as menüpontot válassza (“adóhatósági programok telepítésével, nyomtatványok elektronikus elküldésével, EBEV portál használatával kapcsolatban tájékoztatás:3-as gomb.”). Biztosan tudnak majd Önnek érdemben is segíteni.

   Üdvözlettel:
   Mondi Zsombor

 4. Még nem küldte meg az OEP a regisztárcióra a válszt. Ebben az esetben befogadja majd a Foglalkoztatói igazolást?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét.