Cégkapu NYITVA – elindult az online regisztrációs felület

Július első munkanapjától elérhető a cegkapu.gov.hu internetes oldal, ahol a gazdálkodó szervezetek eleget tudnak tenni cégkapu regisztrációs kötelezettségüknek.

Ahogy korábbi bejegyzésünkben jeleztük, a cégtörvény módosítása következtében a már létező gazdálkodó szervezeteknek 2017. augusztus 30-ig kell regisztrálniuk a cég hivatalos elérhetőségét.

Mostani írásunkban a regisztrációval kapcsolatban kívánunk segítséget nyújtani.

Mielőtt hozzákezdenénk, javasoljuk figyelembe venni, illetve előkészíteni a következőket:

 • Az úgynevezett teljesen automatikus regisztrációt csak a cégnyilvántartásban szereplő cég esetében és a cégképviselő saját nevében lehet elvégezni
 • Egyéb esetekben (egyéb cégforma, nem a képviselő végzi a regisztrációt, együttes cégképviselet esetén) is lehetőség van online regisztrációra, de ekkor további adatok megadása szükséges, valamint dokumentumokat (szervezet hatósági nyilvántartásban való szerepeltetését igazoló okirat; képviseletet igazoló okirat, meghatalmazás) is csatolni kell
 • A regisztrációt végző személynek az ügyfélkapus, részleges kódú telefonos, vagy az új típusú elektronikus személyazonosító igazolványok egyikével azonosítani szükséges magát
 • Érdemes létrehozni egy külön cégkapus e-mail címet, melyet hivatalos elektronikus elérhetőségként fogunk regisztrálni (természetesen az ide érkező leveleket igény esetén átirányíthatjuk a saját postafiókunkba is a későbbiekben)
 • Szükség lesz a képviselt cég adószámára is
 • Regisztrációt végzőként mi magunk leszünk a cégkapu megbízottak, vagy más személyt adunk meg erre a pozícióra (utóbbi esetben annak a személynek is rendelkeznie kell az elektronikus azonosítási módok valamelyikével)

Az előzőek birtokában a regisztráció viszonylag gyorsan és egyszerűen elvégezhető, melyről az érkeztető igazolás rögtön meg is érkezik. Arról jelenleg még nincs tapasztalatunk, hogy a kérelem feldolgozása mennyi időt vesz igénybe.

Összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy cégkapu regisztrációs kötelezettségünknek úgy tudunk a legegyszerűbben eleget tenni, ha rendelkezünk valamilyen típusú elektronikus azonosítási formával és a cégnyilvántartásban szereplő gazdálkodó szervezetünket a cég képviseletére jogosultként regisztráljuk.

Fenti feladataink elvégzésére nyitva álló határidő tehát 2017. augusztus 30.

 

Hozzászólások

 1. “A regisztrációt végző személynek az ügyfélkapus, részleges kódú telefonos, vagy….azonositással kell rendelkezni. ” Ez pontosan mit jelent? A sima ügyfélkapus belépés ezek szerint nem elég indulásnak?

 2. Tisztelt Kérdező!

  A felsorolt azonosítók közül legalább az egyik típusúval kell rendelkeznie a regisztrációt végző személynek, így az ügyfélkapus hozzáférés megfelelő a regisztrációhoz.

  Üdvözlettel,
  Fehér Balázs

 3. Tisztelt Fehér Balázs,
  Cégünkben több önálló cégképviselettel rendelkező képviselő van. Minden önálló képviselettel rendelkező személynek kell regisztálni, vagy csak egynek?
  Ha csak egynek, akkor hogy tud a másik cégképviselő a cég ügyében önállóan eljárni? (a bejövő email értesítéseket megoldjuk egy automatikus továbbküldéssel, de az email küldés, cégkapus intézkedés nem tiszta)

  Illetve hogy tud a cégképviselettel nem rendelkező, de a tevékenységre megbízott könyvelő bekapcsolódni a cégkapuba? (ha adóbevallások is cégkapun keresztül történnének, akkor szükség lesz rá is)
  üdv

  1. Kedves Viktor,

   a cégkapu regisztrációt a vállalkozás nevében egy erre felhatalmazott természetes személynek szükséges elvégeznie, akinek nem feltétlenül kell cégképviseleti jogosultsággal rendelkezni. De természetesen a legegyszerűbb mód, ha a regisztrációt maga a képviselő végzi.
   A regisztráció során egy cégkapu megbízottat lehet csak megadni, aki a cégkapu kezelésére jogosult. Viszont a cégkapu megbízott a gazdálkodó szervezet nevében eljárni jogosult további személyeket is rögzíthet cégkapu ügyintézőként.

   Előzőek alapján javasoljuk, hogy valamelyik cégképviseleti jogosultsággal rendelkező természetes személy végezze el a regisztrációt és ezt követően cégkapu megbízotti minőségében vegye fel a további cégképviselőket, valamint a könyvelőt cégkapu ügyintézőként. Így minden említett személy részére lehetővé válik a cégkapus elérhetőség kezelése.

   Üdvözlettel,
   Fehér Balázs

 4. Tisztelt Fehér Balázs!

  Nekem ma sikerült regisztrálnom.
  A kérdés ezek után, hogyan kell bejelentkezni az RNY rendszerbe?

  Köszönettel
  Somogyi Anna

  1. Kedves Somogyi Anna,

   jelenleg csak a regisztrációs felület működik, a Rendelkezési Nyilvántartás kiterjesztése a cégek részére információink szerint fejlesztés alatt áll.

   A regisztrációval Ön teljesítette a törvény által előírt kötelezettségét, így egyelőre további teendője nincs.

   Üdvözlettel,
   Fehér Balázs

 5. Tisztelt Fehér Balázs Úr!

  Nem a cég képviselőjeként, hanem meghatalmazottként kellene elvégeznem egy Zrt. regisztrációját. Jól értelmezem, hogy első lépésként az iFORM űrlapkitöltőt kell kitöltenem, pdf formában csatolva a vezérigazgató által adott meghatalmazást? Szükséges egyéb más iratot csatolnom?

  Olvastam arról, hogy ügytípusonként lehetne a cégkapu-ügyintézőknek jogosítványt adni a hozzáféréshez. Ezt a regisztráció során kellene megtenni?

  Köszönettel,
  dr. Doroszlay Mónika

  1. Kedves Mónika,

   igen, meghatalmazottként az űrlapkitöltő alkalmazás segítségével tudja elvégezni a cégkapu regisztrációt.
   A meghatalmazáson kívül csatolni kell a részvénytársaság cégkivonatát, valamint a cégképviseletre jogosult személy aláírási címpéldányát is. Ezen dokumentumok alapján válik ellenőrizhetővé, hogy a meghatalmazást a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult személy adta.

   Az ügytípusonkénti jogosultságok megadására a tárhely szolgáltatás elindulását követően (várhatóan 2017. december 1-től) lesz majd lehetőség, a regisztráció során még nem.

   Üdvözlettel,
   Fehér Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét.